complimenten Senzy

Complimenten

Complimenten

“Om je zelfvertrouwen te vergroten is het goed om jezelf ook af en toe te complimenteren”

Complimenten geven aan kinderen

Complimenten geven aan kinderen is een must. Het geeft ze een positief gevoel en zorgt voor een positieve sfeer. Ook draagt het bij aan het motiveren van goed gedrag. Verder zorgt het voor een stuk verbinding met elkaar en leer je kinderen om trots te zijn op zichzelf en op anderen. Het helpt kinderen ook om op een positieve manier te kijken naar anderen. En dit zijn zo maar een paar voordelen die het geven van complimenten met zich mee brengt. Maar het is wel belangrijk dat je de complimenten op een juiste manier overbrengt en daar ga ik hieronder wat tips voor geven.

Vier soorten complimenten

Om te beginnen zijn er een aantal complimenten die je kunt geven;
– Uiterlijk (kleding, haar)
– Wat je kan (activiteit)
– Wat je hebt (materialistisch)
– Hoe je bent (eigenschappen)

Je kunt dus op deze vier gebieden een compliment geven aan je kind. Zijn jullie bezig met een activiteit dan kun je iets benoemen over de manier waarop je kind met deze activiteit om gaat (vb. Die bal die op jouw voeten terecht kwam tijdens de voetbalwedstrijd, die heb jij netjes overgespeeld naar je medespeler). Maar je kan ook iets zeggen over het uiterlijk van het kind omdat je weet dat dit iets is waar je kind onzeker over is (vb. Je kunt zien dat je veel tijd besteedde aan je haar vandaag, het zit super mooi nu). Je kunt ook materialistisch complimenteren, dan zeg je iets over een voorwerp wat het kind heeft (vb. Die nieuwe fiets van jou heeft een ontzettende mooie kleur en ik geloof dat jij daar heel hard mee kan fietsen). Wat een hele mooie is om kinderen mee te complimenteren is de eigenschappen die ze bezitten dus hoe ze zijn (vb. Dankjewel voor het helpen met de vaatwasser, het is fijn dat jij zo behulpzaam bent).

Wat doe je wel?

Maar hoe pak je dat nou goed aan? Hoe geef je een effectief compliment met veel kracht?
– Geef het compliment gelijk na de actie die gedaan is
– Een compliment is oprecht puur, gemeend en geef je altijd vanuit je hart
– Geef een compliment over iets wat je waardeert of bewondert
– Zeg iets over wat er gebeurde
– Zorg dat het speciaal is
– Gebruik “ik vind…” of “jij bent…”

Wat doe je niet?

Er zijn ook actie’s die je beter niet kunt doen, omdat ze het compliment afzwakken of niet oprecht maken. Blijf bij deze actie’s maar uit de buurt.
– Een vluchtig en mompelend compliment geven komt niet zo sterk over
– Als je heel overdreven gaat doen dan zwak je het compliment af
– De hele dag complimenten geven zorgt ervoor dat je niet meer serieus genomen wordt. Dit is te veel van het goede.

Ontvangen van complimenten

Wat ook heel effectief is om kinderen te leren om met complimentjes om te gaan. Sommige kinderen zullen in het begin wegkijken, weglopen, niet reageren, naar beneden kijken of gaan lachen. Maar hoe vaker je het oefent met elkaar, hoe beter ze leren ermee om te gaan. Ook voor het ontvangen van complimenten zijn bepaalde richtlijnen.

Hoe neem je er 1 in ontvangst?

Een compliment in ontvangst nemen is voor sommigen nog best een uitdaging. Wat je vaak ziet is dat kinderen zich gaan verontschuldigen, ze kijken omlaag of worden verlegen. Ze vragen soms letterlijk “vind je dat echt?”. Of ze zwakken het compliment af door het weg te lachen. Ook geven ze soms een compliment terug, wat ervoor zorgt dat de aandacht weggehaald wordt bij hen. Leer kinderen dus hoe ze een compliment in ontvangst kunnen nemen. De vuistregel is dat je dit doet door een simpele “Dankjewel” te zeggen. Je kunt er bij glimlachen, een duimpje omhoog geven en de persoon aan te kijken. Neem de mooie woorden in je op en laat ze door je gedachten gaan. Zorg dat je dankbaar bent voor dat fijne en positieve gevoel wat iemand je geeft en neem dit mee gedurende de dag.

Zelfvertrouwen versterken

Wat ik verder ook nog mee wil geven is dat het complimenteren van anderen voor beide partijen een positieve vibe kan geven. Maar wat minstens zo belangrijk is, is het geven van een positieve vibe aan jezelf. Dus stimuleer je kind om ook zichzelf eens een mooi compliment te geven. Oefen er samen mee, bedenk leuke spelletjes om dit te doen en zorg voor een berg zelfvertrouwen voor je kind.

Wil je meer weten?

Heb je een kind wat wel meer zelfvertrouwen kan gebruiken? Vind je kind het geven en ontvangen van complimenten lastig om mee om te gaan? Of wil je je kind deze boodschap mee geven voor in zijn/haar verdere leven? Dan ben je altijd vrij om contact op te nemen met mij. Dit is mogelijk via het contactformulier. En vind je het leuk om mijn tips te volgen? Dan kan dat via mijn socials Facebook en Instagram.

Leuk dat je reageert...