Hoogsensitiviteit en week van de HSP
Het is de week van de HSP. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om hoogsensitiviteit (HS) onder de aandacht te brengen. Maar waarom is er extra aandacht voor nodig? Dat ga ik jullie vertellen…
20% is hoogsensitief
1 op de 5 mensen heeft hoogsensitieve eigenschappen. En ja, dat geldt ook voor 1 op de 5 mannen. En dat betekent dus ook 20% van de kinderen. HS is een aangeboren eigenschap en geen diagnose zoals veel mensen denken. Hoogsensitieve personen (HSP) hebben een gevoeliger zenuwstelsel en een diepgaande verwerking. Dit brengt elke dag weer nieuwe uitdagingen met zich mee zowel in de prive sfeer als bv op het werk of op school. Zie het zo…een niet-HSP heeft een filter in de hersenen die alles wat binnen komt (prikkels) filtert en alleen het noodzakelijke doorgeeft. Een HSP heeft dit filter niet, wat ervoor zorgt dat alles wat binnenkomt een plekje moet krijgen. Dat kan dus een grote warboel in de hersenen opleveren. Tenzij je als HSP weet hoe je daarmee om kan gaan.
Types HS
Er zijn diverse types HSP, denk daarbij aan introverte en extraverte personen. De introverte is meer op zichzelf terwijl de extraverte meer contact maakt met de buitenwereld. Dan is er ook een verschil in de rustzoekende en de spanning zoekende. Daar waar de rustzoekende meer zal gaan voor de veilige, betrouwbare situaties, is de spanning zoekende altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Je kunt je voorstellen dat een extraverte spanning zoekende HSP soms tegen zichzelf aanloopt. Want dat zenuwstelsel draait op volle toeren als de persoon constant nieuwe prikkels opvangt. Dan kan het gebeuren dat de pijp ineens uitgaat, de energie op is en deze persoon echt even opnieuw moet opladen. De introverte en rustzoekende persoon ontvangt nauwelijks prikkels waardoor deze persoon sneller een bore-out krijgt (dat is een burnout maar dan door te weinig uitdaging, prikkels en zin in het leven daardoor). Als je valt onder de introverte maar spanning zoekende persoon dan zul je het bijzonder spannend vinden om die nieuwe contacten aan te gaan maar er tegelijkertijd wel behoefte aan hebben. Of loopt als extraverte en rustzoekende persoon tegen het feit aan dat je altijd maar contact maakt en bezig bent met anderen terwijl je eigenlijk rust wilt in je omgeving en lijf.
Erkenning en gebruiksaanwijzing
Er was tot een aantal jaar geleden weinig bekend over HS en de gevolgen daarvan op het dagelijkse leven. Door de kennis en wetenschappelijke onderbouwing wordt het ook door bv artsen, psychologen en dokteren erkend. Er wordt meer over gesproken waardoor er veel mensen zijn die de eigenschap herkennen en vooral ook bij zichzelf erkennen. Als je van jezelf weet welke eigenschappen je bezit en wat je daarmee kan, maakt dat je leven een stuk aangenamer. Zo omschrijven veel HS het als ‘thuis komen’ als ze weten dat deze eigenschap er is en waarom ze soms doen zoals ze doen. Want ja, HSP hebben een soort gebruiksaanwijzing. Net als perfectionisten of narcisten ook een gebruiksaanwijzing hebben. En zodra je weet hoe deze gebruiksaanwijzing in elkaar zit en je deze kunt toepassen op jouw eigen leven, komt er rust…
Herkenning en ontdekkingsreis
Vaak komen volwassenen er op latere leeftijd, door vallen en opstaan, achter dat deze eigenschap bestaat. Nog vaker komt het voor dat ze dit ontdekken binnen een burn-out, bore-out of als ze volledig zijn vastgelopen in hun leven. Dan zijn ze dus eigenlijk te laat en had veel van dit voorkomen kunnen worden. Je bent nooit te oud om te leren dus kunt er altijd iets mee doen, maar hoe fijn is het als kinderen er eerder achter komen? Hoe fijn is het om als ouders je kind nog te kunnen helpen in deze ontdekkingsreis? Samen met je kind op zoek gaan naar al die mooie kwaliteiten die een HS bezit. En niet alleen de nadelen ervan zien maar vooral samen focussen op de voordelen. Want een HS is empathisch, gevoelig, ziet vaak het grotere geheel, hebben een sterke intuïtie, zijn verbonden met alles wat leeft, hebben aan een half woord genoeg, leven intens, inspireren anderen, hebben een zelf reflecterend vermogen, zijn creatief en authentiek. Heel veel moois wat een kind heel ver kan brengen in zijn/haar leven.
Stap jij in het avontuur?
Heb je het idee dat je kind ook HS als mooie eigenschap bezit? Wil je dit eerst testen en informatie over de ze eigenschap ontvangen? Of stap je in een avontuur waar je de ontdekkingsreis samen met je kind aan gaat? Je mag altijd contact met mij opnemen. In een gratis kennismakingsgesprek nemen wij samen de situatie door en kijk ik wat ik voor jullie kan betekenen.
Nog even de kat uit de boom kijken en meer gratis informatie ontvangen? Dat mag ook natuurlijk…Volg mij dan op mijn social media accounts (facebook en instagram).
Laten wij met z’n allen HS bekendheid geven zodat er nog meer erkenning komt en veel kinderen van jongs af weten wat ze kunnen met deze geweldige eigenschap…
Liefs ML