Oplossingen
Als ouder ben je snel geneigd om oplossingen te bedenken voor de kleine en grote ‘problemen’ van jouw kind. Maar eigenlijk is het juist heel goed voor kinderen om zelf hun oplossingen te bedenken. Dit oplossingsgericht denken kun je op verschillende manieren stimuleren bij je kind. Het helpt kinderen om hun zelfvertrouwen op een positieve manier te ontwikkelen. Want kinderen voelen zich erkend en gehoord als ze mogen meebeslissen en meedenken. Afspraken die voortkomen uit een eigen oplossing worden trouwens ook veel beter nageleefd dan de kant-en-klare oplossingen van ouders.
Probleemoplossend vermogen
Iedere ouder kent het wel…In sommige situaties lijkt jou oplossing gewoon het meest handig. Maar het is goed om te beseffen dat dat niet altijd het geval is. Kinderen hebben een puur en creatief brein van zichzelf. Uit dit brein komen vaak hele leuke en effectieve oplossingen. En het is goed om als ouder daarvoor open te staan. Het volgende stappenplan kan helpen om het probleemoplossend vermogen van jullie kind te stimuleren.
Stappenplan
Begin met vragen wat het probleem is van dat moment. Luister aandachtig naar je kind en vul zelf nog niks in. Sta open voor de gevoelens die het kind ervaart en laat je mening hierover achterwege. Vervolgens vraag je het kind naar een aantal eigen verzonnen oplossingen. Als je kind dit punt lastig vind dan kun je door het stellen van de juiste vragen je kind hierbij helpen (zie hieronder bij ‘vragen stellen’). De volgende stap is dat je samen de gevolgen bekijkt van de verschillende oplossingen. Je kunt je kind de beste oplossing laten uitvoeren. Na de uitvoering blik je kort terug op de situatie. Werkte de oplossing goed? Of zou een andere beter werken in de toekomst? Laat je kind dit invullen want op deze manier leert het ook weer van.
Vragen stellen
Als je kind moeite heeft met het bedenken van een eigen oplossing dan kun jij ondersteunen door het stellen van de juiste vragen. Hieronder een aantal vragen die kunnen helpen;
– Wat kun je allemaal doen om je doel te halen? Noem 5 mogelijkheden/oplossingen.
– Wat lijkt jou de meest logische oplossing op dit moment?
– En als dat niet werkt, wat zou je dan als volgende kunnen doen?
– Wie zou jou daarbij kunnen helpen?
– Heb je mijn hulp nodig of liever even niet?
– Wat zou … doen in jou situatie?
Oefenen
Dat deze methode niet in 1x werkt is een feit. Je zult jezelf op sommige momenten kwetsbaar op moeten stellen of even een stapje terug moeten doen als ouder. Maar dit doe je met de goede bedoeling dat jij je kind zelfvertrouwen wilt geven. Je geeft aan dat de oplossingen die jullie kind bedenkt ook goed zijn en daarmee groeit jullie kind. Je speelt even geen ‘baas’ over je kind maar jullie werken samen. En dit is goed voor de sfeer binnen het gezin. Dus oefenen, oefenen en nog eens oefenen samen met en voor jullie kind.
Als jullie als gezin hulp nodig hebben bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen bij je kind of gewoon eens willen sparren over de opvoeding dan zijn jullie van harte welkom. Contact opnemen is eenvoudig en vrijblijvend. Een gratis kennismakingsgesprek is zo gemaakt via het contactformulier. Ook ben ik te volgen via de social media kanalen Facebook en Instagram.