Prikkels en zenuwstelsel
Je zenuwstelsel vangt prikkels op en geleidt deze door jouw lichaam. Ongeveer 20% van de mensen heeft een zenuwstelsel dat gevoeliger is voor prikkels dan gemiddeld, wij noemen deze groep hoogsensitieve mensen. Het is een aangeboren gevoeligheid en het leidt tot het scherper en verfijnder waarnemen van prikkels. Je kunt prikkels ontvangen vanuit je omgeving aan je zintuigen (gevoel, gezicht, reuk, smaak, gehoor of evenwichtsorgaan) en vanuit je lichaam (honger, blaas, dorst). De hersenen filteren ook een deel van de prikkels, maar bij HS worden minder prikkels weg gefilterd. Er komt dus meer informatie binnen en het verwerken ervan kost tijd en energie. De Prikkels die binnenkomen in je hersenen, roepen een emotie op en deze bepalen je gedrag. Wat ook voor komt is dat je te weinig prikkels binnen krijgt. Dit noemen ze dan weer onderprikkeling.
Informatie
Deze informatie is belangrijk om te weten omdat het een verklaring is waarom het ene kind sterker reageert op een zelfde situatie dan een ander kind. Je kunt je als ouder afvragen waarom je kind bepaald gedrag vertoont in bepaalde situaties. Het is dan belangrijk om eerst na te gaan welke prikkels de emotie en het gedrag hebben veroorzaakt.
Een voorbeeld; Je kind is naar school geweest en je haalt het om 15u op. Jij wilt even een boodschap doen voor het avondeten maar het boodschappen doen wordt 1 groot drama. Jouw kind zit huilend in de kar en jij voelt je opgelaten en wilt zo snel mogelijk thuis zijn. Jouw kind heeft al een hele dag in een drukke, volle klas gezeten, heeft erg veel informatie gekregen en ook nog honger en dorst. De hoeveelheid prikkels is gewoonweg te veel en je kind wilt rust, eten en drinken hebben. Als je weet dat je kind overprikkeld is na een schooldag dan kun je daar de volgende keer rekening mee houden. Dan kies je ervoor om eerst naar huis te gaan, even rust inbouwen, eten en drinken en daarna pas die boodschap te gaan doen.
Behoeften
De basisschool kinderen die al wat groter zijn (7 t/m 12 jaar) kunnen vaak al aardig benoemen waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Maar ook zij hebben hierin hun uitdagingen. Ze kunnen bijvoorbeeld benoemen dat ze even willen rusten maar kunnen de rust niet altijd vinden. Of ze krijgen een prikkel als ze worden geslagen door een vriendje, worden boos maar weten niet hoe ze met die boosheid om moeten gaan. Ze kunnen ook moeite hebben met de prikkel dat 1 van de ouders weg gaat, ze voelen zich in de steek gelaten en verdrietig en weten niet wat ze met deze emotie aan moeten.
Oplossingen
Om kinderen die tegen dit soort problemen aanlopen, om te leren gaan met deze prikkels, is voor ouders soms een opgave of uitdaging. Kinderen nemen niet altijd iets aan van hun ouders maar wel van bijvoorbeeld een docent of coach. Als kindercoach kan ik jullie hiermee ondersteunen, handvatten aanbieden en informeren over het onderwerp prikkels. Ik bied deze hulp aan via losse sessies & trajecten of in de Senzy Walk. Meer informatie vinden jullie terug op mijn website. Ook op social media ben ik zichtbaar (facebook en instagram).
Liefs ML