Sensorische sensitiviteit en meer…
Gisteren beschreef ik wat hoogsensitiviteit (HS) inhoudt, welke types er zijn en waarom het zo belangrijk is dat HS nog meer erkenning krijgt. Vandaag ga ik dieper in op deze eigenschap. Want er is niet 1 HSP hetzelfde, iedereen is uniek en heeft zijn/haar eigen uitdagingen in het leven. De eigenschap kan voor iedereen op een bepaald gebied meer naar voren komen. Hieronder beschrijf ik de vier gebieden waarop HS zichtbaar kan worden.
Sensorisch gebied
Op sensorisch gebied denk je aan de zintuigen (gevoel, gezicht, reuk, smaak en gehoor). HSP die hoger scoren op sensorische sensitiviteit ervaren dus meer prikkels binnen hun zintuigen. Dat werkt als volgt…Je zintuigen registreren prikkels en sturen ze door. De hersenen maken dan een selectie van de belangrijkste prikkels en de rest wordt eruit gefilterd. De meeste mensen nemen vooral prikkels waar via de ogen en de oren. Van geur en smaak worden wij ons bewust als wij iets eten, drinken of een geur ruiken. Vaak voel je je eigen lichaam pas bij overmatige prikkeling bv. Je hand verbranden, een hand op je schouder, buikpijn. Ook onze aandacht bepaalt van welke prikkels we ons bewust zijn. Als wij bv. Een geurtje gaan kopen, dan gebruiken wij onze neus bewuster. Het zenuwstelsel van een HSP laat fysiek meer prikkels door naar de hersenen dan bij een niet-HSP. Ze zijn zintuigelijk gevoeliger, ofwel de sensorische sensitiviteit is groter.
Emotioneel gebied
Een ander gebied waar HSP hoog op kunnen scoren is de emotionele intensiteit. Dit zijn de genuanceerdere prikkels die leiden tot verschillende emoties. Dit betekent dat je als HSP niet alleen meer waarneemt, maar ook intenser emoties kan ervaren. Je beleeft alles sterker, je geniet meer maar lijd ook meer. Het maakt je sociaal, medelevend en een levensgenieter. Je emotionele reactie op situaties hangt niet alleen af van de prikkel die je krijgt maar ook van je gedachte die je hebt bij die prikkel. De mate waarin de emotie leuk of minder is, wordt mede bepaald door je achtergrond, opvoeding, lichamelijk gestel, omstandigheden, verleden en overtuigingen. Door positieve gedachten ontstaan positieve lichamelijke reacties en bij negatieve gedachten onprettige. Het is belangrijk dat HSP goed leren omgaan met emoties in combinatie met positieve en negatieve gedachten.
Diepgaande verwerking
Het derde gebied waar de HSP hoog op kan scoren is de diepgaande verwerking. Deze ontstaat omdat de hersenen meer tijd nodig hebben dan gemiddeld om alle zintuiglijke prikkels en emoties te verwerken. Dit verwerken vindt na een ervaring plaats, maar ook ter voorbereiding op een ervaring. Dit betekent dat je als HSP vaak een druk hoofd hebt, omdat alle zintuiglijke en emotionele prikkels een plek moeten krijgen (verwerking) en je alle risico’s en details gaat overwegen (vooruitzien, besluitvorming). Je hebt daardoor wat moeite met snel te reageren of schakelen.
Overprikkeling
Overprikkeling is het vierde gebied en hierbij gaat het om de overbelasting van je zenuwstelsel ten gevolge van een overvloed aan prikkels, emoties en het verwerken ervan. Het is een signaal dat jouw zenuwstelsel overbelast is en je tot rust moet komen of anders met een situatie om moet leren gaan. Omdat overprikkeling ervoor zorgt dat een HSP niet goed meer kan functioneren, is het belangrijk dit te voorkomen en te weten wat je moet doen als het weer optreedt.
Meer weten?
Zie je bij het lezen van de bovenstaande teksten herkenbare zaken? Herken je jouw kind hier in? Heb je het idee dat je kind hoog scoort op 1 of meerdere van deze gebieden? Dan zou het kunnen zijn dat je kind hoogsensitief is. Het is voor mij geen probleem om aan de hand van vragen een test uit te voeren. De test is een richtlijn om te kijken op welke gebieden de sensitiviteit zich uit. En als jullie na de test nog meer informatie willen of samen met jullie kind een traject willen starten dan mogen jullie altijd contact opnemen. In een gratis kennismakingsgesprek nemen wij samen de situatie door en kijk ik wat ik voor jullie kan betekenen.
Nog even de kat uit de boom kijken en meer gratis informatie ontvangen? Dat mag ook natuurlijk…Volg mij dan op mijn social media accounts (facebook en instagram).
Liefs ML